Grad Velika Gorica još jednom je dokazao da je uistinu Grad prijatelj djece poštujući tradiciju i ponovno podržavši manifestaciju „Dani dječjih vrtića Grada Velike Gorice“. Ove godine ova hvalevrijedna manifestacija proširena je na trodnevna zbivanja koju su obuhvatila stručna predavanja za zainteresirane, prikaze odgojno-obrazovne prakse i prigodne radionice odgojitelja velikogoričkih vrtića, izložbe dječjih stvaralaštva i projekata, sportske susrete odgojitelja, predstave i tematske radionice za najmlađe kao i njihove roditelje.  Važnost dječjih vrtića svakodnevno biva prepoznata od šire zajednice te se oni udaljuju od termina „čuvališta“ a definiraju se prema svom odgojno-obrazovnom aspektu koji je posvećen cjelovitom razvoju djeteta. Ovim trodnevnim događanjima dječji vrtići Grada Velike Gorice, Ciciban, Koraci, Lojtrica, Velika Gorica i Žirek,  izašli su iz svojih ustanova u lokalnu zajednicu kako bi demonstrirali i približili dio svoje svakodnevice s djecom ali i pružili priliku za stručno usavršavanje i međusobnu razmjenu iskustava odgojitelja svih dječjih vrtića.

U četvrtak, 3. travnja 2014., nakon svečanog otvorenja gradonačelnika Grada Velike Gorice, Dražena Barišića uslijedila su predavanja za koje je veliki dio odgojitelja pokazao najveći interes. Bila su to predavanja prof. Silvije Phillips Reichherzer: Marte Meo metoda-prirodna potpora razvoju te predavanje prof. Sandre Matijević iz Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica na temu Kreativne igre u socijalizaciji djece. U prostorima Pučkog otvorenog učilišta, Doma zdravlja i Gradskog poglavarstva postavljena je izložba dječjih radova i projekata: Svemir, Knjiga, Proljeće, Vrapčić, Amerika, Sva djeca svijeta, Tradicijske igračke, Stari grad Lukavec itd.

Dva najmlađa posebna programa našeg vrtića, Poseban dramsko scenski program i Montessori program, sudjelovali su u stručnom dijelu programa koji se održavao drugi dan, 4. travnja 2014. Predavanje koje su pripremile odgojiteljice dramsko scenskog programa Irena Stepanić, Gabrijela Špehar i Suzana Barbarić izazvalo je veliki interes i pozitivan  odjek  među kolegicama. Predstavljeno vizualno uz pomoć power point-a predavanje na temu Dramske igre bilo je poticajno, dinamično i zanimljivo. Kolegice su  prisutne upoznale sa osnovnim ciljevima dramsko scenskog programa  i neograničenim mogućnostima iniciranja dječje kreativnosti. Načinom prezentacije pokazale visoku razinu stručnosti i  kompetencije.

Montessori program drugu godinu zaredom sudjeluje na Danima velikogoričkih vrtića, prvi put s radionicom na temu: Montessori u svakodnevnoj primjeni. Kao i prethodne godine i ovoga puta Montessori je izazvao veliki interes, pa je prostor sobe dnevnog boravka bio premali da primi sve zainteresirane. Montessori odgojiteljice Adela Šoljan, Andrea Hranilović i Dijana Čorak pripremile su  interesantnu radionicu strukuriranu iz više dijelova. U uvodnom dijelu  vidjeli smo  power point prezentaciju Montessori programa a zatim film o aktivnostima u skupini. U drugom djelu radionice prisutne odgojiteljice su izrađivale  svoje prve Montessori kartice.

Među ostalim održanim predavanjima i radionicama mogle su se vidjeti: Reggio pristup u odgoju djece, Stolna lutkarska igra, Glazba u dječjem vrtiću, Projekt eksperimenti, Istraživačke aktivnosti, Značaj sporta u razvoju predškolske djece, Zapostavljanje tjelesnog vježbanja u odgojno-obrazovnim ustanovama te Izrada malih stolnih lutkica.
Za vedru i veselu atmosferu za najmlađe pobrinulo se Kazalište Srećica sa predstavama Sve srećice Neznanka Raščupanka u četvrtak i petak, a za odrasle opušteniji dan bila je subota, 5. travnja 2014., zadnji dan održavanja Dana dječjih vrtića kada su u novoj sportskoj dvorani u Rakarju održani sportski susreti odgojitelja. Na otvorenju ovog dijela manifestacije sudjelovale su mažoretkinje (djeca DV Žirek) te djeca velikogoričkih vrtića uz koreografiju plesnog kluba Megablast „Moja baka pleše rock ´n´ roll“.

Sportsko natjecanje održano je između devetnaest ekipa odgojitelja od kojih su četiri ekipe bile iz našeg vrtića.  Odgojitelji su se natjecali u različitim motoričkim zadacima ravnoteže, preciznosti, izdržljivosti, spretnosti, brzine.

U zdravom sportskom duhu sve ekipe su uspješno obavile zadano, no najbolje su bile ekipe iz našeg vrtića koje su osvojile 1. i 3. mjesto, te ekipa DV „Žirek“ koja je osvojila 2. mjesto.

Kao suci sudjelovali su studenti Kineziološkog fakulteta.

U vrijeme trajanja sportskih susreta u maloj dvorani pripremljena su bila druženja i  kreativne radionice za djecu i roditelje. Tim odgojitelja našeg vrtića postavio je etno kutak gdje se moglo vidjeti  kako djeca iz pojedinih starijih skupina njeguju kulturnu baštinu. Posjetitelji su imali priliku izrađivati turopoljske „plemenitaške“ poculice, crtati likovne motive s tradicijske odjeće, tkati ispredenom vunom, izrađivati proljetne ukrase, slike  i cvjetne bukete origami tehnikom. Naša radionica je bila izuzetno dobro posjećena.

Sudjelovanje na ovogodišnjim Danima velikogoričkih vrtića pokazalo je da u našem vrtiću rade iznimno stručne i kompetentne odgojiteljice. Od kolegice Katarine Šeravić koja je jedna od inicijatorica Dana velikogoričkih vrtića i vrlo zaslužna za njihovo pokretanje, pedagoginje Martine Lacković koja je koordinirala i usmjeravala pripreme u našem vrtiću do odgojiteljica koje su sudjelovale u izradi plakata, stručnim i sportskim aktivnostima. Svojim pristupom i kvalitetom neposrednog odgojno obrazovnog rada koji je prikazan kao i njegovom prezentacijom odgojiteljice našeg vrtića su pokazale da  one nisu  „tete čuvarice“, već visoko profesionalne i stručne osobe koje spremno odgovaraju izazovima novih zahtjevnih paradigmi predškolskog odgoja sve u cilju stvaranja što boljih uvjeta za razvoj svih djetetovih potencijala i mogućnosti.

 

Galerija fotografija