Starija skupina br.2
Odgojitelji: Ksenija Malić
Jelka Nuić

Krenuli smo u upoznavanje književnog djela Ivane Brlić Mažuranić “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Gotovo svakodnevno pročitamo odlomak iz knjige, razgovaramo o pročitanom i ilustriramo. Od svojih likovnih radova svako će dijete napraviti svoju slikovnicu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”.
Čitajući odlomke iz knjige obogaćujemo rječnik novim pojmovima kao što su šegrt, majstor, dretva, mljekar,, kamenar, težak, grablje, uzde, sajam, zabava, vranac, košaraš, iskoprcati… Kroz priče djeca uočavaju što je dobro a što nije, uživljavaju se u likove, njihove osjećaje, situacije, povezuju saznanja iz knjige s doživljenim, donose moralne prosudbe.
Djeca su izrazila želju da glume situacije iz priča o šegrtu Hlapiću. Sami smišljaju tekst, dogovaraju se o ulogama te kako će ih odigrati, razgovaraju o rekvizitima koji im trebaju pa čak pojedine rekvizite nose kući da bi vježbali ulogu.

Šegrt Hlapić zabija klince u cipele.

 

Jedan od pojmova o kojem djeca nisu ništa znala je i pojam nepravde. Razgovarali smo o nepravdi i naučili što je to nepravda. Razgovarali smo da li su je djeca doživjela.
Evo nekih odgovora:
Antea: Nepravda je kada nekoga okriviš za nešto što nije napravio. Braco je raskopao svoje knjige i onda mene okrivio da sam ja. Poslije se ispričao.
Emanuela: Nepravda je i kada nekoga tučeš po leđima. Nekad sam bila nepravedna. Okrivila sam Šimuna da mi je uzeo balon a nije. Bio mi je ispod jastuka. Poslije sam mu rekla: “Oprosti , jako mi je žao!” Malo sam ga rastužila ali smo se poslije igrali i smirili.
David M. : Braco je bio nepravedan prema meni. Okrivio me što je on nešto napravio a nisam. Poslije me zamolio da mu oprostim. Bilo mi je drago. Kad me okrivio osjećao sam se tužno.

 

Gita je uveće napravila zabavu za težake: hoda po užetu i vrti kolutove.

Razgovarali smo o zabavi.
Anita: Zabava je kada smo svi veseli, slavimo rođendan, grlimo se sa svakim i volimo se jako puno. Zabavlja me igrati se s tijestom i brašnom, igrati se s lutkama, glazbenih kipova, kino, predstave, ples i pjesma i kad mi glumimo.
Petra: Zabava je igra. Barbikama. Igram se sa sekom. Zabavlja me kad me seka nasmijava. Napravi smiješnu frizuru sebi i meni. U vrtiću me zabavlja igrati se s prijateljicama. Slažemo legiće. Volim slušati priče. Volim Hlapića. Doma mi je najdraža priča “ Ljepotica i zvijer”. Gledali smo crtić.
Tko su košaraši?
Emanuela: Oni koji drže košare na rukama.
Eva: Oni koji igraju košarku.
Lucija: Oni koji nose košare u ruci.
Paula: Oni koji naprave košare.
Što znači “Iskoprcati se”?
Lora: Kao da je to pobjeglo ispod nečega. To može biti kad susjedu padne deka sa štrika na njega i onda maše rukama da izađe ispod deke. Želi maknuti deku pa se sav zapetlja.