Jesen se tiho ušuljala u naš vrtić nudeći mnoštvo plodova, mirisa i okusa, pozivajući nas da ju što bolje upoznamo, osjetimo promjene u prirodi, koje se u jesen događaju.


Jesen, godišnje doba i vrijeme berbe plodova, djeca su upoznavala kroz aktivnosti koje potiču njihov cjeloviti razvoj. Djeca i roditelji donosili su košare pune plodova, lišća raznih boja, koje smo koristili u našim aktivnostima: nizanja, punjenja-pražnjenja posuda, vaganja, brojanja…

Kroz slike jeseni djeca su upoznavala obilježja jeseni, promjene vremena, uspoređivala sa drugim godišnjim dobima te saznala da se neke životinje spremaju za zimu.

U šetnji okolinom vježbamo pravilno hodanje u paru i koloni, upoznajemo promet, a odbrali smo i “NAŠE DRVO” promatrajući kako lišće mijenja boju. Lišće smo sakupili u košaricu, opipavali ga, mirisali i slušali kako šušti. Organizirali smo senzomotoričku aktivnost na temu “Jesen”, u kojoj djeca kroz senzorni sustav uočavaju promjene o različitim vrstama lišća i kako se drveće sprema za zimu.


Baratanje škarama vještina je koju djeca vole i svladavaju rezanjem raznih materijala; rezanje lišća bilo je zabavno, a drobljenje lišća još zabavnije. Od nastalih komadića nastale su slike.
Jesen je tek počela, a mi se veselimo upoznavanju i otkrivanju novih doživljaja ovog bogatog i lijepog godišnjeg doba.

 

 

Tekst i fotografije: odgojitelji srednje vrtićke skupine:
Valentina Meštrović
Marina Arbanas
Željka Ercegovac

Galerija fotografija