FOOD ART – je projekt kojim smo povezali hranu i umjetnost u predškolskoj skupini.

Cilj projekta je bilo stjecanje zdravih navika od najranije dobi kroz povezivanje hrane i umjetnosti. Nadalje, razvoj likovne imaginacije i invencije te razvoj osjetljivosti za kombiniranje koristeći neuobičajenu materiju.

Projekt smo započeli još u jesen prikupljanjem jesenskih plodova te gostovanjem roditelja kuhara koji nas je upoznao sa vještinom rezbarenja voća i povrća, i kao poticaj djeci koja teže prihvaćaju nove okuse.

Za izradu umjetničkih djela od hrane kao inspiracija poslužila su nam djela umjetnika iz 16. stoljeća, Giuseppea Arcimbolda.

Nakon upoznavanja sa slikama umjetnika te razgovora  o viđenom djeci je ponuđeno raznovrsno voće i povrće. Bogatstvo hrane raznih oblika, boja, mirisa, tekstura odmah ih je privuklo i potaknulo na spontano izražavanje. Djeca su izrađivala slike timski u manjim grupama, a potom su konzumirali hranu od kojih su napravili slike.

Manipulirajući hranom djeca usvajaju likovne elemente: kompoziciju, oblik, liniju, niz, teksturu, komplementarne boje, volumen.Aktivno sudjelujući u izradi slika te kroz jedan novi način izražavanja stvara se svijest o važnosti zdrave prehrane od najranije dobi.Djeca kroz umjetnost istražuju i upoznaju nove i egzotične vrste voća te s lakoćom isprobavaju nove okuse.

Skupina: Predškolska

Odgajateljice: Paola Jambrešić

Jaga Mlađenović

Valentina Meštrović