Sunčano jutro najavilo je da nas iščekuje vrlo lijep i zanimljiv dan.

Iako je put dugo trajao, teta Đurđa, naš vodič nam ga je skratila zanimljivom pričom o Krapini, nalazištu, praljudima, arheologu Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru…

Muzej evolucije smješten je na brdu Hušnjakovo na samom arheološkom nalazištu, u prekrasnoj prirodi. Čist i svjež zrak koji smo udahnuli odmah po izlasku iz autobusa oduševio nas je.

Veličina dvorane, velikog platna gdje smo na početku obilaska pogledali film fascinirala je djecu. Film koji je vrlo realno prikazivao život našeg pradavnog pretka smo pogledali s velikim zanimanjem. Sva saznanja koja smo kasnije čuli i vidjeli u muzeju pratili smo otvorenih očiju, ušiju a i usta! Da smo barem smjeli poslikati te prizore znali bi o čemu govorimo. Razni eksponati u muzeju su impresivni i djeca su ih proučavala s ogromnim zanimanjem a najveće čuđenje je izazvalo hodanje po ledu koji puca pod nogama. Vrlo im je bio zanimljiv prikaz ljudskog DNK koji se protezao kroz središte cijelog muzeja. Djeca su sama postavljala mnoga pitanja vezana uz taj eksponat. Svjetleće raspukline na podu privukle su posebnu pozornost djece. Vodič nam je ispričao da one prikazuju određene katastrofe koje su se događale na planeti Zemlji tokom različitih geoloških razdoblja-vulkani, potresi, poplave, razlike u temperaturama…”Visoka stabla” za koja smo mislili da su pradavne palme, saznali smo da su zapravo alge koje su ostale na kopnu nakon što se more počelo povlačiti.

Pisac Vladimir Nazor utjelovio je u liku Dedeka Kajbumščaka prizore iz tih pradavnih vremena. Djeci se toliko dopao taj naziv tako da ga danima spominju. Bili su presretni što su dobili za uspomenu slikovnicu o praljudima Paje Kanižaja “Prakrapinci i prapišpilinci” pisanu na kajkavskom dijalektu koji je djeci humorističan kao i ilustracije.

Posjet muzeju je bio vrlo poučan i poticajan za daljnje igre i aktivnosti djece u vrtiću. Tko zna, možda će to nekome biti i poticaj da postane arheolog, geolog, biolog, povjesničar umjetnosti…

 

Tekst-odg. Marina Arbanas i Koraljka Lasić

Fotografije-odg.Marina Arbanas, Željka Ercegovac, Maria Linger i Koraljka Lasić

 

Galerija fotografija