Starija vrtićka skupina iz područnog objekta Kolareve 39 dolaskom jeseni bogata je događanjima i aktivnostima koje vesele djecu i potiču njihov cjeloviti razvoj.

Već na početku djeca su izjavama: ” ŠTO SMO NOVO NAUČILI TIJEKOM LJETA”, imala priliku za samovrednovanje i stvaranje pozitivne slike o sebi kao važnog čimbenika socioemocionalnog razvoja djeteta.
Izlet u “Lojzekovu hižu” i Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici, za našu skupinu bio je prvi izlet , novo iskustvo, prvo zajedničko putovanje i prilika da se djeca i odgajatelji još više povežu, razviju prijateljstva te osjećaj zajedništva i pripadnosti. Upoznavanjem djece s povijesnim događajima, kulturom, načinom života ljudi koji su živjeli u dvorcu i oko njega, bogatimo dječje iskustvo i spoznaje o društvenoj sredini.

Suradnjom roditelja i odgajatelja, naša soba za djecu postaje poticajna okolina koja dijete potiče na istraživanje i aktivno sudjelovanje. Plodovi voća i povrća, lišće, plodine, prirodni materijali iz okoline, ponuđeni su djeci kao poticaj za istraživanje dodirom, njuhom, vidom i kušanjem.

Košara jabuka našeg dječaka Nikolu i grupu djece, potaknula je na igru uočavanja oblika jabuke, boju, veličinu, miris, brojanje, slaganje, grupiranje. Dječjim nožićem rezali su jabuke za voćnu salatu i tako vježbali finu motoriku šake i pripremali ruku za pisanje. Voćnu salatu djeca su slasno pojela i poželjela rezati i jesti sljedećeg dana.
Senzomotoričke aktivnosti provodimo u skupini dvije godine jer ih djeca vole i rado u njima sudjeluju; svako dijete na svoj specifičan način i tako svjesno i na zabavan način potičemo senzorni razvoj djeteta kroz zanimljive tematske cjeline. “JABUKA”, naziv je senzomotoričke aktivnosti kroz koju su djeca pokretima, različitim načinima kretanja, održavanjem ravnoteže, međusobno surađujući, stekla spoznaje o ovom voću.
“CRVIĆ U JABUCI” zanimljiva igra koju ćemo izraditi zajedno s djecom, a koja također potiče razvoj fine motorike šake i okulomotorne sposobnosti kod djece.

Kako je ove godine lijepa i topla jesen i pruža mogućnost dužeg boravka na otvorenom prostoru, djeca su mogla boraviti u igri s ostalim vršnjacima igrajući se loptama, penjati se, trčati, sakupljati i preskakati hrpe lišća, istraživati, promatrati promjene u prirodi i još puno toga,što samo djeca znaju. I tko zna na koje će nas igre i aktivnosti potaknuti dječji interes i želja za istraživanjem raznih mogućnosti koje možemo činiti s jesenskim plodovima.

Tekst i fotografije: odgajateljice, Marina, Željka i Danijela

 

Galerija fotografija