U utorak 28. listopada, 2014. djeca iz predškolske skupine, Kolareva 39, posjetila su Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica u potkrovlju zgrade POUVG. Knjižničarka nas je srdačno dočekala i upoznala s prostorom i podsjetila nas zašto volimo knjižnicu. Iako u knjižnici uz čitaonicu postoji i igraonica kako nam ne bi bilo dosadno, uočili smo razliku između knjižnice i vrtića; u knjižnici je malo više knjiga, a u vrtiću malo više igračaka.

Odmah po dolasku ponovili smo već naučena pravila ponašanja, odnosno što je bitno kad dođemo u knjižnicu. Odgovarali smo na poticajna pitanja; Koliko knjiga možemo imati doma?, Gdje se nalazi kućica za knjige?, Čemu služi?, Što se nalazi unutra?, Što knjige najviše vole, a što ne vole? Smijemo li knjigama raditi uši? Kako ćemo obilježiti gdje smo stali?

Knjižničarka nas je pozvala da jednog dana kad postanemo školarci u knjižnicu možemo doći raditi domaće zadaće.
U knjižnici smo poslušali poučnu priču „Čarapojedac“ autorice Ivane Giljašević i napravili svoje ilustracije. Prolistali smo zanimljive knjge o dinosaurima u kojima su dinosauri prikazani na malo drugačiji i zabavniji način. Saznali smo ponešto o vilama i gdje se sve skrivaju. Naučili smo kako će nas svaka knjiga očarati kad shvatimo što se skriva iza priče ili pjesme koju čitamo.

Nažalost, pojedine slikovnice koje smo pogledali su jedini primjerci i da bi se očuvale, mogu se pogledati jedino u knjižnici. Kako su nam bile zanimljive, pozivamo vas roditelje da bar na kratko povedete svoju djecu u taj svijet. Potražite onu bezbrižnost na koju ste pomalo već i zaboravili.

Povratkom u vrtić, posjetili smo „Kućicu za knjige“ u Parku dr.Franje Tuđmana i otkrili upravo ono što knjige baš ne vole. Bile su natrpane, izgužvane, a nekima su jedino korice preživjele. Uredili smo knjige u kućici, posložili ih i dogovorili se kako ćemo kućicu obogatiti pročitanim knjigama.

Tekst i fotografije pripremila:Ivana Lukinić, odgojiteljica

 

Galerija fotografija