U utorak, 4. studenog 2014. upoznali smo prekrasno turopoljsko naselje Novo Čiče. Domaćini našeg izleta bili su članovi KUD-a „Novo Čiče“ koji su sudjelovali u realizaciji projekta Etno naselje Novo Čiče.

Kao uvod u predstojeća dnevna događanja, upoznali smo se s radom te glazbenim i folklornim djelovanjem članova KUD-a.
Članica KUD-a prezentirala nam je pojedine udaraljke, žičane i puhačke glazbene instrumente koje smo imali priliku i sami zasvirati.

Voditeljica nas je upoznala s etno kućom u kojoj je bogato pohranjena povijest turopoljskih obitelji. Razgledali smo zbirku starih predmeta (tkalački stan, pegla na žar, stari mlinci za mljevenje kave, umivanje u kući na starinski način), a uz objašnjenje voditeljice o uporabi tih predmeta, upoznali smo nekadašnji način života.

Također smo sudjelovali u radionici „Od polja do stola“. Vidjeli smo stare alate za obradu zemlje – plug, sijačicu, kopačicu. U polju smo ubrali kukuruz, operušali ga, runili, samljeli u kamenom mlinu. Od brašna smo zamijesili tijesto, oblikovali kruh i peciva koje su za nas domaćini kasnije ispekli.

Nakon razgledavanja životinja na okolnim obiteljskim imanjima, jahali smo ponije što nas je sve oduševilo. U vrtić smo se vratili poučeni i nekim starim igrama i plesovima pa ako nas primjetite da „tancamo“ ispred našeg vrtića, neka vas to ne začudi.

Fotografije: Marija Trumbetaš

Tekst pripremila: Ivana Lukinić

 

Galerija fotografija