Na Međunarodnoj stručno-znastvenoj konfereciji pod nazivom Montessori: trajna vrijednost u razvoju djeteta koju je organiziralo Hrvatsko Montessori društvo i Dječji vrtić Vrbik iz Zagreba od 2. do 4. ožujka 2018. god. sudjelovale smo moja kolegica Adela Šimun i ja. U tri dana koliko je trajala konferencija imale smo priliku sudjelovati u nizu zanimljivih radionica i čuti različita isustva u radu s djecom prema koncepciji M. Montessori. Na konferenciji su sudjelovali ugledni predavači iz Hrvatske i inozemstva i njihova predavanja predstavljaju velik poticaj svima nama koji u radu s djecom promoviramo Montessori pristup.

 

Posebno nam je zanimljiva bila je radionica: „Upoznavanje i istraživanje prirodnih elemenata putem tradicionalnih i novih metoda i medija kroz Montessori pristup“. Na primjerima vlastite prakse Montessori odgojiteljice su vrlo kreativano promišljale i približile djeci teme održivog razvoja. Promatrajući načine na koji su odgojiteljice pripremile prezentirale vrlo izazovne materijale prepoznale smo svoje mogućnosti i prilike za usavršavanje neposrednog rada s djecom. Potaknute onim što smo vidjele organizirale smo niz aktivnosti i Montessori vježbi na temu održivog razvoja a posebno veliki interes djece izazvale su vježbe i pokusi o kruženju vode.
Povodom rođendana vrtića organizirale smo radionicu s temom održivog razvoja na kojoj su roditelji zajedno sa svojom djecom izrađivali mikroklimu. Vrijeme koje smo proveli zajedno s roditeljima na radionici bila je i prilika za neformalne razgovore i bolje međusobno upoznavanje.

 

Tekst i fotografije pripremila: Montessori odgojiteljica Dijana Čorak

 

Galerija fotografija