Vodeći se urođenom potrebom djece za istraživanjem započeli smo projekt “Mali istraživači” u našoj skupini.
Svakodnevnim praćenjem djece u aktivnostima primijetili smo interes za istraživanjem različitih vrsta zvukova i njihovim nastajanjem. Oformili smo centar za istraživanje zvukova s različitim zvečkama, šuškalicama i udaraljkama od bočica i raznovrsnih prirodnih materijala.
Roditelji našeg dječaka Andre donirali su nam zvučne igračke – zvrkove koji su djecu posebno zainteresirali. Djeci smo ponudili posudice s poklopcima i raznovrsne sitne materijale. Tako su dobila priliku da aktivno sudjeluju i samostalno izrađuju svoje zvečke, mijenjaju zvuk mijenjajući sadržaj posudica, pokazuju prijateljima, izmijenjuju posudice, dolaze do novih spoznaja surađujući u aktivnosti baš kao pravi istraživački tim.
Jednog dana posjetila nas je naša pedagoginja i razveselila donijevši nam vrećicu s novim udaraljkama, zvečkama, klepetaljkama, trianglom i činelama. Djeca su spontano krenula zajedno proizvoditi zvukove baš poput malog orkestra.
Osim toga, svakodnevno smo kroz stihove u pokretu i igre s pjevanjem otkrivali zvukove koje proizvodi naše tijelo: prsti, ruke, noge i naravno naše grlo. Lupkali smo po stolu i podu, pljeskali, skakali…

Osim zvukova djeca su istraživala i: kosine, statiku, boje, svijetlost, snijeg…

Naš projekt još uvijek traje i čeka nas još mnogo novih istraživanja i spoznaja.

 

Odgojiteljice: Ines Dujmić i Suzana Rajković

 

Galerija fotografija: