U sklopu projekta „To sam ja“ započeli smo sa tematskom cjelinom „Moje tijelo“.
Kroz razne oblike aktivnosti upoznali smo se sa osnovnim dijelovima tijela te njihovom funkcijom.
Tema „Moje tijelo“ je započela spontano. Kao poticaj nam je bila ploča sa sličicama djece na koju stavljaju svoju sličicu pri dolasku i odlasku u grupu te poster sa rođendanima djece.

 

 

Djeca su komentirala kako se na sličicama vide samo njihove glavice te potaknula priču o ostalim dijelovima tijela.
Ponudili smo im enciklopedije i slikovnice o tijelu koje rado listaju, imenuju dijelove tijela, a ono što im nije poznato pitaju i komentiraju sa odgajateljicama.

Pokazuju interes za slagaricu „Čovjek“, koja je prilagođena njihovoj dobi.  Elementi slagarice su veliki pa se pri slaganju iste svi zajedno dogovaraju te zajedničkom suradnjom putem pokušaja i pogrešaka dolaze do rješenja.

Jako vole igru „Pokaži, pokaži“ pri čemu odgajatelj navodi dijelove tijela, a djeca ih pokazuju. Uz pokazivanje osnovnih dijelova tijela djeca pokazuju i složenije dijelove – ramena, lakat, stopalo, srce, mozak. Uz to smo naučili i pjesmicu „Glava, trbuh, ruke, noge“ i „Hoki poki“.

Ocrtavali smo i naša tijela pa ih uspoređivali (veličine) te bojali. Uz to smo se i igrali igru „Pogodi tko sam“ u kojoj su djeca prepoznavala svoje prijatelje po opipu i glasu.

 

 

 

Tematska cjelina se i dalje nastavlja, a kuda će nas odvesti dječja znatiželja to ćemo vidjeti…

 

Tekst i fotografije pripremili odgajatelji: Josipa Vukušić, Marija Gašparić, Iva Štrljić