Vrlo je važno kod djece poticati razvoj fine motorike (motorika šake, zgloba i prstiju). U tome im pomažu grafomotorički zadaci ili igra pisanja u pijesku ili nečem sličnom. Takvim vježbama kroz igru dijete priprema ruku za pisanje. Popularne „piši- briši“ aplikacije na kojima djeca flomasterom pišu su također zanimljive i korisne.
Kroz razne društvene igre djeca usvajaju prosocijalna ponašanja (sposobnost druženja s drugom djecom, dogovor, nenasilno rješavanje problema, poštivanje pravila grupe). U tome im pomaže igra „vješala“ u kojoj svako dijete ima prilku reći ili pokazati neko slovo, pogođeno slovo se „vješa“ štipaljkom za konopac prilikom čega, izmeđuostalog, razvijaju i finu motoriku.

 

Kroz matematičke igre djeca koja su pokazala interes za računanjem dobar su primjer djeci koja nemaju isti interes, ali imaju dobru priliku za zajedničkim druženjem i usvajanjem novih znanja. Djeci su ponuđeni i jednostavniji matematički zadaci koji su im ujedno i zanimljivi i korisni za usvajanje redoslijeda brojeva i količine.
Plastične čepove koje smo zajednički prikupili, kako bi kod djece osvijestili važnost i potrebu recikliranja, iskoristili smo za igru, „svaki čep jedno slovo“, pomoću kojih djeca imenuju neke ponuđene predmete ili ubacuju odgovarajuće slovo u riječi u kojoj jedno nedostaje.

 

Kroz fotografije može se vidjeti na koji smo sve način razvijali finu motoriku, socijalne, matematičke i predčitalačke vještine.

 

Tekst i fotografije pripremila odgojiteljica Andreja Šikanić
 

Galerija fotografija