Dolaskom lijepog vremena, dužih i češćih boravaka na otvorenom prostoru i poslovima koje kod kuće obavljamo, potpuno je bilo logično posvetiti se radosnim proljetnim aktivnostima. Jedna od mnogih proljetnih tema za koju su djeca pokazala veliki interes je cvijeće.
Potaknuti njihovim budnim okom, koje primjećuje i ispituje svaku promjenu u prirodi, odlučili smo se posvetiti temi cvijeća jer ono nas uvijek nadahnjuje svojom ljepotom, raznolikošću kreacija i boja. Cvijeće na livadama zadivljuje naše poglede, s njima, u našim teglicama, buja radost života , a u stručku buketića rađaju se najljepši pokloni za svakoga.
Na vrlo jednostavan i šareni način prošli smo kroz mnoga razvojna područja kod djece od fine motorike, stvaralaštva, govora i komunikacije, spoznaje,…
Prstići djece marljivo su radili dok su pincentnim hvatom razvrstavali cvjetiće, kvačili su naše lijepe slike cvijeća i pažljivo nožićima pripremali salatu od radića.
Boje su se prelijevale i plesale dok su se stvarale divne slike veselih livada i već prepoznatljivi oblici cvijeća od veselog tijesta. Kakve smo samo aranžmane i buketiće složili od raznog suhog, umjetnog i pravog cvijeće, mogu vam naše slike dočarati.
Tijelo je živnulo i svaki dječji glas je bio radosniji nakon naših jutarnjih pjesmica, priče o plesnoj haljini maslačka i dinamične glazbe. Um smo razbudili raznim puzzlama, slagalicama i pokrivaljkama. Potpuna koncentracija se osjetila dok su djeca promatrala povećalom cvijeće i učila o svakom njegovom dijelu te ispitivala kako cvijet raste.
Sva djeca su bila okupljena i zaokupljena kada se otvorila vreća zemlje. Što sada? Kako posaditi sjeme, presaditi cvijet, održavati ga i brinuti se za njega. Sve to smo mi naučili i isprobali našim nježnim rukama kroz aktivnost „Cvijeće“.
Danas promatramo i održavamo cvijeće koje smo posadili u naše oslikane teglice. Djeca bolje shvaćaju i razumiju kako priroda funkcionira i kako se prema njoj treba odnositi.

 

Galerija

Odgojna skupina: mlađa vrtićka
Odgojiteljice: Irena Delač, Jana Smolčić, Marija Lučić
Tekst napisala: Marija Lučić