Na ovogodišnjem „Gastro Turopolja“ koji se u našem gradu održao u nedjelju 19. listopada 2014. g.,  sudjelovali smo i mi – predškolci iz Kolareve 39. Uz pomoć svojih odgojiteljica Marije Trumbetaš, Ivane Lukinić, Jadranke Špeka te odgojiteljica Vesne Jozić Kozina i Dragice Tomašić marljivo smo pripremali svoj projekt „Mali poduzetnici“ koji smo na manifestaciji  prezentirali svojim roditeljima, prijateljima i sugrađanima.

Svojim stvaralačkim vještinama napravili smo mnoštvo ukrasnih ali i uporabnih predmeta koje smo postavili na našem „štandu“ uz Muzej Turopolja.

Ideja našeg projekta bila je pokazati kako se stvaran, smisleni i konkretan rad, odnosno proizvod, već u najranijoj dobi, može promovirati na tržištu te kakvo zadovoljstvo nastaje kada se ti isti proizvodi nađu u rukama novih vlasnika. Tako smo mnoge domove oplemenili našim rukotvorinama; slikama etno motiva s narodnih nošnji, slikama na staklu, cvijećem, svijećama, svjećnjacima, obilježivačima knjiga, vjenčićima, broševima…

Ponudili smo i  kukuruzni kruh s medom koji smo napravili po starom receptu naše tete Dragice.

Iz škrinje bogate  tradicionalnim receptima teta Dragica je izvukla i jedan za „fanjke“ – gastronomsku  deliciju koja se u našem turopoljskom kraju pomalo zaboravlja.

Tako smo na „Gastro Turopolja“ pripremili radionicu izrade fanjki. Tijesto smo valjali, razvlačili, izrezivali i oblikovali u fanjke što nije lak zadatak, ali su naše vrijedne ruke i u tome uspjele. Imali smo priliku posjetiteljima manifestacije pokazati cijeli proces izrade i  oblikovanja. Uz pomoć učenika Srednje strukovne škole „fanjke“ smo pekli i dijelili posjetiteljima.

Organizirali smo i kreativnu radionicu – modeliranje veselog tijesta (hvala teta Vesna!) koja je bila izvrsno posjećena.

U naš projekt uključili su se i prijatelji iz njemačkih skupina sa svojim odgojiteljicama Marijom Zagorc, Jadrankom Križanić, Ljubicom Muršić, Renatom Kokorović te Lidijom Gašparac.  U svojim odgojnim skupinama pripremili su različite kolače i torte specifične za  njemačko govorno područje.  Prolaznici nisu mogli odoljeti sacher i linzer tortama, medenjacima, bavarskim perecima…

Zahvaljujemo teti Dragici na ideji i mentorstvu te svima koji su se na bilo koji način uključili u realizaciju našeg projekta te nam na taj način omogućili stjecanje neprocjenjivog iskustva u izuzetno dobroj atmosferi. Na našem primjeru potvrđuje se uzrečica: „Mala pomoć – velika korist!“

Predškolci iz Kolareve.

Tekst pripremila: Ivana Lukinić, odgojiteljica

 

Galerija fotografija