U utorak, 9. prosinca 2014. u našem vrtiću završen je drugi ciklus radionica “Rastimo zajedno” s odgojiteljima, a voditeljice drugog ciklusa radionica bile su pedagoginja Martina Lacković, odgojiteljica Tatjana Karlović i odgojiteljica savjetnica Irena Delač.

 

Svrha i ciljevi programa „Rastimo zajedno“ u stručnom usavršavanju odgojitelja jesu:

 

• upoznavanje s programom radionica „Rastimo zajedno“ za roditelje (ciljevi, način, saržaj)

 

• prepoznavanje vrijednosti koje program promiče u odnosu na dijete, roditeljstvo i partnerstvo kao i na prava svakog roditelja na podršku zajednice,

 

• povećanje kvalitete suradnje i partnerstva s roditeljima,

 

• povećanje kvalitete komunikacije i rada s djecom,

 

• uočavanje različite pozicije roditelja i odgajatelja u odnosu na djetetov život i razvoj</>

• promoviranje programa u vrtiću, užoj i široj zajednici.

 

Ciklus od sedam radionica završilo je jedanaest odgojiteljica našeg vrtića. Uručene su im potvrdnice, a one su same ponosno stojeći na “postolju” izrekle najveći osobni dobitak koji su stekle kroz radionice.

 

Neke od izjava odgojiteljica nakon radionica:

 

I.Dujmić: “Prije svega, pohvala voditeljicama na profesionalnom i nadasve zanimljivom i inspirativnom načinu vođenja radionica. Posebno mi se svidjelo što sam provela kvalitetno vrijeme s kolegicama – razgovarajući, raspravljajući i izmjenjujući iskustva. Osim toga, svidjele su mi se i vježbe i zadaci koje su voditeljice pripremile jer su me potakli na refleksiju i samorefleksiju te promišljanje o vlastitoj “teoriji u akciji”. Znanja koja sam stekla već primjenjujem u svakodnevnom radu s djecom.”

 

D.Plodinec Cavrić:” Odlične radionice za odgojitelje jer uvijek dobijete neki novi pametan savjet odnosno rješenje. Svaka radionica potiče da preispitaš svoj rad u skupini, da si postaviš pitanja; da li sam nešto trebala napraviti drugačije, u nekim situacijama reagirati drugačije. Puno sam naučila o komunikaciji: suradnji s roditeljima, kolegicama, slušanju djeteta i pravovremenom reagiranju na njegove potrebe, koliko je bitno uvijek uvažiti djetetovo mišljenje, a naravno i o važnosti slanja JA-poruka prema djetetu. S druge strane radionice su izvrstan i koristan odmor za nas odgojitelje. Provodila sam vrijeme s kolegicama koje nemam prilike viđati ili raditi s njima. Radionice su nam služile i za izmjenu iskustava, a naravno bilo je tu i puno smijeha i zabave. Definitivno opuštajuće, poticajne i korisne radionice koje bih svakome toplo preporučila.”

 

S. Mijatović: Sedam je patuljaka, sedam je dana u tjednu… Sedam je utoraka, za redom, prošlo vrlo brzo. Zašto? E, pa mi se ne pitamo zašto. Družile smo se sedam utoraka – nas jedanaestero polaznica i tri voditeljice. Iz tjedna u tjedan rasle smo zajedno. Učile smo kroz igru. Baš onako kako i treba. Ponovile smo i osvježile potrebna znanja o psihološkim potrebama djeteta, o njegovim mislima i osjećajima, o dijalogu, komunikaciji, povratnim informacijama, slušanju, privrženosti … o čarobnom ” I…

 

U ugodnoj i domaćoj atmosferi našeg vrtića odlazile smo u doba svog djetinjstva i odrastanja. Prisjećale se svojih majki i očeva te njihovih uloga u formiranju nas samih. Iz mirisa i okusa djetinjstva, voditeljice su nas vješto polako vraćale u ovdje i sada. Irena, Tanja i Martina pokazale su i dokazale kako se na zabavan način može učiti bilo koja građa- pa bila to i čuvena matematika. Svaka radionica bila je začinjena ponekom igricom, koju možemo svakodnevno koristiti u svom radu.. Bilo je tu još predivnih stvari. Neke će ostati samo naše. To su naše male tajne i diskrecija. Ukoliko i vi želite postati dio ove priče i saznati male tajne – čekajte prvu priliku i dođite RASTI ZAJEDNO.

 

Pripremila: Irena Delač, odgojitelj savjetnik

 

Galerija fotografija